Supertoidud vähihaigetele

Supertoidud enamasti taimse päritoluga, kuid om ka mõned kala- ja piimatooted mida peetakse toitaineterikkaks ning seetõttu tervisele kasulikuks. Neil on kõrge vitamiinide ja mineraalainete sisaldus. Viimasel ajal on supertoitudest saanud mõiste, mis on seotud ülitervislike, toitainerikaste taimsete toitude ja toidulisanditega.

Kui inimesel diagnoositakse vähk, siis ühe esimese asjana tasuks üle vaatada oma elustiili, toitumise ja terviseharjumused. Paljud patsiendid teevad olulisi dieedimuutusi, et toetada oma ravi tulemusi ja taastumist. Siiski tasuks konsulteerida ka toitumisnõustajaga, kes aitab inimesel planeerida oma toitumist, arvestades tema toitumisvajadusi vähiravi või taastumise igas etapis.

Toitumine mängib vähihaige kliinilises raviprotsessis olulist rolli, aidates säilitada tervislikku kehakaalu ja toetades tervenemist, parandamist ja taastumist. Tervislik ja toitaineterikas dieet on oluline immuunsüsteemi tugevdamiseks, infektsioonide vastu võitlemiseks, keha kudede lagunemise ennetamiseks ja uute kudede ülesehitamiseks. Samuti on oluline säilitada hea vedelikutasakaal.

Kuigi puuduvad piisavad teaduslikud tõendid, et kindlate toitude tarbimine võib vähendada konkreetse vähi riski või soodustada sellest paranemist, on hea toitumine kõigile oluline, eriti vähihaigetele. See tähendab tasakaalustatud, minimaalselt töödeldud, taimedele keskenduvat dieeti, mis võib parandada üldist tervist, energiataset ja toetada immuunsüsteemi, aidata juhtida ravi ajal esinevaid sümptomeid ning soodustada taastumist.

Milliseid toite peaks vähihaige sööma?

Vähiravi võib hõlmata keemiaravi, kiiritusravi, operatsiooni, immunoteraapiat või nende kombinatsiooni. Need ravimeetodid võivad sageli põhjustada kehakaalu ja energia kaotust ning jätta su kurnatuks. Inimene vajab kaloreid ja valke, et tulla toime ravi meetoditega ja säilitada tervislik kehakaal. Mõned vähiravimeetodid annavad parema vastuse patsientidel, kes saavad piisavalt kaloreid ja valke ning kelle toitumine on tasakaalus.

Siin on mõned näpunäited, kuidas saada rohkem kaloreid ja valke:

  1. Jaota oma kolm suurt söögikorda mitmeks väiksemaks, mida sööd kogu päeva jooksul.
  2. Söö väikseid toidukordi mõne tunni järel, ära oota, kuni tunned nälga.
  3. Puista salati või pudru peale pähkleid või seemneid.
  4. Kui tunned suurt nälga, söö oma suurim söögikord. Näiteks tee hommikusöök kõige suuremaks toidukorraks, kui tunned hommikul kõige rohkem nälga.
  5. Joo vedelikke söögikordade vahel, mitte nendega koos, kuna vedelike joomine söögikordade ajal võib tekitada täiskõhutunde.
  6. Tee enne sööki väike jalutuskäik või kerge treening, et suurendada söögiisu.
  7. Kui tunned isu oma lemmiktoidu järele, söö seda, ära piira oma soove.

Supertoidud

Supertoidud on kergesti seeditavad, lihtsasti valmistatavad ja täis toitaineid, mis aitavad toime tulla vähiravi kõrvalmõjudega. Järgnevalt on mõned supertoidud, mida võib lisada vähihaige dieeti:

  1. Ristõielised köögiviljad: Brokoli, kapsas ja lillkapsas sisaldavad glükosinolaate, mis tekitavad kaitseensüüme ja võivad vähendada mitme vähivormi riski.
  2. Marjad ja muud puuviljad: Marjad, melonid, banaanid, ananass, pirnid jms on kerged süüa, värskendavad ja kõrge veesisaldusega, mis teeb neist parimad valikud.
  3. Tumerohelised lehtköögiviljad: Kale ja spinat on rikkalikud kiudainete ja foolhappe allikad, mis võivad vähendada teatud vähkide riski.
  4. Porgandid: Porgandid sisaldavad beetakaroteeni, vitamiine ja fütokemikaale, mis võivad kaitsta erinevate vähivormide eest.
  5. Täisteratooted: Kiudaineterikkad täisterad toetavad seedimist ja sisaldavad vähivastaseid ühendeid nagu saponiinid ja lignaanid.
  6. Kala: Hea valgusisaldus aitab suurendada lihasmassi ja säilitada tervislikku kehakaalu.
  7. Jogurt: Magustamata naturaalne juuretisega jogurt toetab seedimist ja on valgurikas.
  8. Kurkum: Kurkumi antioksüdantsed omadused aitavad neutraliseerida kahjulikke vabu radikaale, kaitstes rakke oksüdatiivsete kahjustuste eest ja potentsiaalselt pidurdades vähi arengut. Põletikuvastased toimed: krooniline põletik on tihedalt seotud vähi tekke ja progresseerumisega.

Oluline on mõista, et meil peaks olema tasakaalustatud lähenemine toitaineterikkale toidule ning mitmest tervislikust toidust koosnev dieet on supertoidust tõhusam lähenemine.